Projektet er bevilget af Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (Groent udviklings- og demonstrationsprogram), og formålet er at optimere efter- og mellemafgrøder som centrale værktøjer til opnåelse af en bæredygtig planteproduktion – det vil sige at gøre efter- og mellemafgrøder til en win-win strategi for miljø, klima og driftsøkonomi.
I projektet kvantificeres effekten af arter, sorter og blandinger af efter- og mellemafgrøder i henhold til kvælstofoptag, kulstofbinding/-omsætning og konkurrence med problemukrudt. Endvidere kvantificeres effekten af efter- og mellemafgrøder i forhold til kvælstofudvaskning, klimapåvirkning, pesticidforbrug, jordkvalitet og driftsøkonomi. Der opbygges og demonstreres et beslutningsstøttesystem til brug for landmænd, rådgivere og miljømedarbejdere med henblik på at optimere anvendelsen af efter- og mellemafgrøder. Endvidere demonstreres effekten af arter og sorter af efter- og mellemafgrøder samt vekselvirkninger i dyrkningssystemet mht. jordbearbejdning, sædskifte og gødskning.
Effekten af en målrettet indsats i projektet i forhold til dyrkning af de mest optimale arter og sorter af efter- og mellemafgrøder forventes at kunne forøge biomasseudbyttet med min. 50 pct. og forbedre udvasknings- og eftervirkningseffekten med min. 10 pct. En forbedret kvælstofhusholdning vil direkte øge jordens frugtbarhed med øget udbytte og kvalitet til følge og vil betyde en mere omkostningseffektiv opnåelse af miljømålene.
Læs mere på projektets hjemmeside.